Jest to najmniejsza dynia . W smaku słodkawa, przypomina pieczone kasztany – doskonała pieczona i do jesiennych zup.
Ma ona jadalną skórę , która mięknie podczas obróbki termicznej.
Krem z dyni Halloween
składniki
dynia hokkaido
czosnek 2 ząbki
marchewka
masło ok 3 łyżki
papryka ostra
curry
imbir
nitki chilli
bulion warzywny 1 litr
Dynię kroimy na części odcinamy skórę , usuwamy pestki. Kroimy w kostkę . Na dużej patelni rozpuszczamy masło najlepiej użyć klarowanego , dodajemy posiekany czosnek i starta marchewkę ,podsmażamy. Dodajemy pokrojoną dynię . Podsmażamy . Dodajemy curry , imbir do smaku , nie za dużo od razu . Mieszamy . Zalewamy bulionem. Dusimy ok 10 min. Miksujemy blenderem. Kosztujemy , doprawiamy do smaku pieprzem białym jeżeli trzeba to jeszcze imbirem .
Podajemy z nitkami chilli.
Dobrym pomysłem jest wyciągnięcie zawartości dyni na zupę
a z reszty zrobienie lampionu .
Fajna zabawa , pyszna zupa .
krem z dyni to moja ulubiona zupa!
OdpowiedzUsuń