Dziś przepis na małe szarlotki , pyszne kruche ciasto , słodkie jabłuszka, wszystko wykończone cukrem pudrem. 
Małe szarlotki z krateczką 
składniki
200 g mąki pszennej
100 g masła 
1/3 szklanki cukru
2 żółtka 
łyżeczka śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
ok. 1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
cukier
łyżeczka masła
 Jabłka
 obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do 
 garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając. Dodajemy cukier i cynamon.  Jeszcze chwilę dusimy i pozostawiamy do wystudzenia.
Masło kroimy na 
niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy 
elastyczne ciasto . Gdyby ciasto nie lepi się dobrze dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy na dwie 
części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na 
minimum 30 minut.
 
Foremki do babeczek 
 smarujemy masłem i każdą wyścielamy niezbyt grubą 
warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy  łyżkę 
nadzienia jabłkowego. 
Robimy krateczkę formując mini wałeczki lub rozwałkowujemy ciasto i kroimy w paseczki. Nakładamy krateczkę na jabłuszka. 
Pieczemy ok 20 min w 170 stopniach. 
  
 



 
Porywam jedną! :)
OdpowiedzUsuńświetne, takie lubię
OdpowiedzUsuń