piątek, 31 października 2014

Muffiny z mąką kokosową i jabłuszkiem

Pierwszy raz mam do czynienie z mąką kokosową . Nie wiem jak się zachowuje , dlatego próbuję cos z niej wykombinować .
Na początek muffiny z dwóch mąk pszennej i kokosowej .

Coś o mące kokosowej.
Dostałam ją do testów od http://www.sklep.olvita.pl/p106,maka-kokosowa-200g.html
koszt to ok 10 zł .

Mąka kokosowa to nic innego jak zmielone płatki kokosowe. Powstaje ona jako produkt uboczny przy produkcji mleka kokosowego.
Jest jedną z alternatyw dla mąk glutenowych.
  Mąka ta jest  bardziej chłonna niż pozostałe mąki. W związku z tym należy albo dodać mniej mąki, albo dolać więcej płynów. Zawiera również mniej tłuszczu, co wymaga dodatkowej liczby jajek.
Wiedząc to możemy zacząć kombinować w kuchni. 

Muffiny z mąką kokosową i jabłuszkiem

składniki
3/4 szklanki maki pszennej
4 łyżki mąki kokosowej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru
sól odrobina
jabłka
1 łyżeczka sody

Najpierw łączymy składniki suche mąki , sodę odrobinę soli i cukier. W drugiej misce łączymy jajko, mleko i olej - mieszamy dobrze.  Łączymy zawartość obu misek , lekko mieszamy dużą łyżką.
Papilotki wkładamy do foremek muffinkowych nakładamy po łyżce ciasta. Jabłko obieramy kroimy na kawałki i wkąłdamy po jednym kawałku do ciasteczka. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.

Mega wilgotne i bardzo kokosowe ciasteczka.
Mąka jest super i mam już dużo pomysłów na jej użycie.





3 komentarze:

  1. ja uwielbiam mąkę kokosową! świetnie urozmaica wszelkie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie je upiekłam z pokruszoną gorzką czekoladą. Wyszły super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na nowe inspiracje, bo kupiłam w promocji 1kg mąki kokosowej ;)

    OdpowiedzUsuń