Pierwszy raz mam do czynienie z mąką kokosową . Nie wiem jak się zachowuje , dlatego próbuję cos z niej wykombinować .
Na początek muffiny z dwóch mąk pszennej i kokosowej .
Coś o mące kokosowej.
Dostałam ją do testów od http://www.sklep.olvita.pl/p106,maka-kokosowa-200g.html
koszt to ok 10 zł .
Mąka kokosowa to nic innego jak zmielone płatki kokosowe. Powstaje ona jako produkt uboczny przy produkcji mleka kokosowego.
Jest jedną z alternatyw dla mąk glutenowych.
Mąka ta jest bardziej chłonna niż pozostałe mąki. W związku
z tym należy albo dodać mniej mąki, albo dolać więcej płynów. Zawiera
również mniej tłuszczu, co wymaga dodatkowej liczby jajek.
Wiedząc to możemy zacząć kombinować w kuchni.
Muffiny z mąką kokosową i jabłuszkiem
składniki
3/4 szklanki maki pszennej
4 łyżki mąki kokosowej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki cukru
sól odrobina
jabłka
1 łyżeczka sody
Najpierw łączymy składniki suche mąki , sodę odrobinę soli i cukier. W drugiej misce łączymy jajko, mleko i olej - mieszamy dobrze. Łączymy zawartość obu misek , lekko mieszamy dużą łyżką.
Papilotki wkładamy do foremek muffinkowych nakładamy po łyżce ciasta. Jabłko obieramy kroimy na kawałki i wkąłdamy po jednym kawałku do ciasteczka. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Mega wilgotne i bardzo kokosowe ciasteczka.
Mąka jest super i mam już dużo pomysłów na jej użycie.
ja uwielbiam mąkę kokosową! świetnie urozmaica wszelkie wypieki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam z pokruszoną gorzką czekoladą. Wyszły super!
OdpowiedzUsuńCzekam na nowe inspiracje, bo kupiłam w promocji 1kg mąki kokosowej ;)
OdpowiedzUsuń