Połączenie warzyw i ryżu ... znana sprawa. Dziś troszkę inny smak. Połączyłam pieczarki , szpinak świeży , doprawiłam czosnkiem , ukoronowałam sadzonym jajkiem . Smaczne szybkie - pyszne.
Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem
składniki
pieczarki świeże
szpinak świeży
ryż brązowy
czosnek ok 3 ząbki
masło klarowane
wino białe
sól morska
pieprz
jajka
cebula 1 szt
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą .
Pieczarki oczyszczamy . Podsmażamy je z cebulka na odrobinie masła. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem - wcześniej posiekanym. Dodajemy ugotowany ryż i pieczarki. Podlewamy odrobiną wina . Mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku.
Ryż z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy jajka , solimy je do smaku . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 min. Do momentu aż jajka się zetną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz