Danie jedno garnkowe. Smaczne lekkie i zdrowe.
Wykorzystujmy kapustę włoska puki jest świeżutka i ładniutka.
Drobiowe klopsiki w kapuście włoskiej .
składniki
1 kapusta włoska
1 cebula
1 marchewka
1/2 kg mięsa z indyka lub kury
1 cebula
pieprz biały
jajko
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 2 łyżki
sól morska
Zaczynamy od pokrojenia kapusty w paseczki. Wkładamy ją następnie do wody i gotujemy z dodatkiem soli aż kapusta zmięknie. Następnie odcedzamy ją . Mięso drobiowe mielimy dodajemy jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek- mieszamy . Formujemy kuli i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy ok 10 min. Wyciągamy łyżka cedzakową. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy starta marchewkę . Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku -chwilę smażymy dodajemy kapustę , wcześniej ugotowaną- podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Wkładamy ugotowane kuleczki . Lekko mieszamy .
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń