Wychodząc do pracy zawsze zostawiam gotowy obiadek dla moich domowników. Muszą być to potrawy , które łatwo podgrzać , nie wymagają długiego gotowania itd.
Moja Gabi jest na diecie kiedy jest coś za czym nie przepada :)
Więc dla niej zawsze mam osobną potrawę . Taką w jej stylu.
Dziś kasza z dodatkami, garneczek czekał aż córa przyjdzie z szkoły .
A co w garneczku ......
Risotto kaszy jęczmiennej z kiełbasą drobiową i pieczarkami
składniki
kasza jęczmienna ok 1 szklanka
masło ok 1łyżka
cebula biała dymka 2 szt'
sól morska
pieprz
suszone warzywa ok 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/3 szklanki
pieczarki ok 15 dag
kiełbasa drobiowa 15 dag
bulion warzywny 2 szklanki
kiełki cebuli
W garnku rozpuszczamy masło podsmażamy posiekaną cebulkę . Smażymy chwilę dodajemy kasze , smażymy chwilę . Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno pieczarki i pokrojoną drobno kiełbasę. Mieszamy, dodajemy suszone warzywa. Dolewamy troszkę bulionu. Nakrywamy i odstawiamy na ok 5 min. Następnie dodajemy śmietanę , solimy do smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę doprawiamy pieprzem. Jeżeli jest potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Podajemy z kiełkami cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz