niedziela, 23 listopada 2014

Risotto z kaszy jęczmiennej z kiełbasą drobiową i pieczarkami

Wychodząc do pracy zawsze zostawiam gotowy obiadek dla moich domowników. Muszą być to potrawy , które łatwo podgrzać , nie wymagają długiego gotowania itd.
Moja Gabi jest na diecie kiedy jest coś za czym nie przepada :)
Więc dla niej zawsze mam osobną potrawę . Taką w jej stylu.
 Dziś kasza z dodatkami, garneczek czekał aż córa przyjdzie z szkoły .




A co w garneczku ......

Risotto kaszy jęczmiennej z kiełbasą drobiową i pieczarkami

składniki

kasza jęczmienna ok 1 szklanka
masło ok 1łyżka
cebula biała dymka 2 szt'
sól morska
pieprz
suszone warzywa ok 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/3 szklanki
pieczarki ok 15 dag
kiełbasa drobiowa 15 dag
bulion warzywny 2 szklanki
kiełki cebuli

W garnku rozpuszczamy masło podsmażamy posiekaną cebulkę . Smażymy chwilę dodajemy kasze , smażymy chwilę . Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie dodajemy posiekane drobno pieczarki i pokrojoną drobno kiełbasę. Mieszamy, dodajemy suszone warzywa. Dolewamy troszkę bulionu. Nakrywamy i odstawiamy na ok 5 min. Następnie dodajemy śmietanę , solimy do smaku.  Gotujemy jeszcze chwilkę doprawiamy pieprzem. Jeżeli jest potrzeba dolewamy jeszcze bulionu. Podajemy z kiełkami cebuli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz