A tak - sernik na zimno. Ale inne smaki. Podajemy go na imprezach jako zakąska , na śniadanie jako obkład do bułeczki , albo jak chcemy z rączki tez smakuje super.
Do serniczka dodałam paprykę i szczypior , ale można dodać wszystko inne , zielony groszek , pokrojone zioła , co tylko chcemy .
Wytrawny sernik na zimno
składniki
1 kg ser mielony z wiaderka
papryka żółta
szczypior
sól morska
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki śmietany 30%
foremka keksówka
Do białego sera dodajemy sól do smaku. Paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę . Szczypior kroimy. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie ok 4 łyżki dodajemy do niej śmietanę i dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy mieszaninę do sera . Mieszamy z serem i warzywami. Nakładamy do foremek skreczujemy i odstawiamy do lodówki.
Po kilku godzinach kroimy w plasterki.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń