środa, 19 listopada 2014

Zupa dyniowa z makaronem ryżowym

Coś innego zupka z dyni ale nie krem. Zupka o lekkiej konsystencji , aromatyczna , pyszna .
Do tego lekki makaronik ryżowy . Fajne połaczenie.


Zupa dyniowa z makaronem ryżowym

kawałek dyni hokkaido
bulion warzywny ok 1 litr
gałka muszkatałowa
curry
imbir
łyżka masła klarowanegp
2 ząbki czosnku
sól morska
makaron ryżowy 1 opakowanie

Dynię obieramy usuwamy pestki i kroimy w kosteczkę .
Na maśle podsmażamy dynię . Dolewamy bulion gotujemy. Miksujemy. Dolewamy jeszcze wody albo bulionu aby zipa nie była za gęsta.
Doprawiamy solą , imbirem , gałką ,curry i imbirem do smaku. Zagotowujemy. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą . Odstawiamy na ok 20 min. Odcedzamy. Nalewamy zupke i dodajemy makaron . Podajemy.






1 komentarz:

  1. ja wcinam prawie codziennie właśnie makaron ryżowy ale z sosem dyniowym! :)

    OdpowiedzUsuń