Nie ma Wigilii bez krokietów , jak się ostaną podgrzewamy je w piekarniku na następny dzień .
W pracy robię jej często z różnymi farszami ale na Wigilię w moim domu muszą być takie , choć w domu mojej mamy są całkiem inne. Każdy ma swój sposób na krokiety .
Krokiety mięsno-kapuściano-pieczarkowe na Wigilię
składniki
naleśniki
mleko 1/2 litra
sól do smaku
1 jajko
1/2 szklanki wody gazowanej'
mąka
2 łyżki oleju
farsz
kapusta kiszona 1/2 kg
mięso mielone 30 dag
pieczarki 30 dag
2 cebule
pieprz masło klarowane
liść laurowy 'ziele angielskie'
czosnek 2 ząbki
Panierka
1 jako '
mleko
sól
bułka tarta
Przygotowanie krokietów zaczynamy od przygotowania ciast naleśnikowego.
Miksujemy mleko z jajkiem dodajemy sól do smaku. Wlewamy wodę gazowaną i miksujemy dodając po troszku mąkę aby ciasto zgęstniało. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany. Na końcu dodajemy olej. Jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie smażymy naleśniki.
Farsz.
Kapustę kiszona gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ugotowaną odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki podsmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Kapustę i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa na dużych dziurkach. Na dużej patelni podsmażamy mięso mielone dodajemy zmielona kapustę i pieczarki. Smażymy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy, Mleko mieszamy z jakiem i solą do smaku. W cieście moczymy krokiety następnie obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju lub w piekarniku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz