Dorwałam wczoraj fajny kawał mięsa. Łopatka była tak ładna , miała piękny kolor i był to naprawdę śliczny kawałek mięsa. Miał być gulasz ale szkoda mi było psuć takie mięsko. Pokroiłam je w plastry.Lekko rozbiłam. Posoliłam , doprawiłam i wyszło extra mięsiwo w sosiku.
Łopatka w sosie paprykowym
składniki
1 kg łopatki
1 opakowanie papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
olej
sól
pieprz
śmietana 30 % 1/2 szklanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 liśćie laurowe
3 kulki ziela angielskiego
czerwone wino
Łopatkę kroimy w plastry, lekko rozbijamy z dwóch stron. Solimy , doprawiamy pieprzem zalewamy czerwonym winem i odstawiamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień w brytwance rozgrzewamy olej smażymy plastry łopatki z obu stron. Zasypujemy paprykami chwilę smażymy, dodajemy liść laurowy , ziele angielskie i zalewamy winem pozostałym z marynowania . Redukujemy alkohol. Zalewamy wodą;
Dusimy ok 40 min. Kiedy mięso jest miękki dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku.
Na koniec dodajemy śmietanę Zagotowujemy i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz