wtorek, 16 grudnia 2014

Świąteczny makaron z makiem i bakaliami

To lubię , deser i danie w jednym.
Mak , bakalie to dla mnie już święta.
Polecam ten przepis - danie pycha .
Nie ma Wigilii bez klusek z makiem .:)


Świąteczny makaron z makiem i bakaliami

składniki
1 opakowanie makaron świderki
2 szklanki maku
ok 1 szklanki miodu
1 cukier waniliowy
5 mandarynek
opakowanie rodzynek
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 łyżki płatków migdałów
sól

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimna wodą . Odstawiamy.
Makaron gotujemy . Odcedzamy i mielimy.
Zimny mak dodajemy do makronu mieszamy  dodajemy miód, rodzynki, płatki migdałów, cukier waniliowy. Mieszamy . Na koniec dodajemy cząstki mandarynki. Lekko mieszamy i podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz