Pomysł na kruche ciasto , które zostało nam np z szarlotki. Można także zrobić ciasto od podstaw i wtedy cieszyć się duuuużą ilością mini szarlotek.
Kruche babeczki z jabłuszkiem
składniki
ciasto
250 g masła
3 szklanki mąki
3 żółtka
1 jajko
odrobina soli
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
jabłka
cynamon
cukier
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne. Kroimy jabłuszka w kosteczkę , lekko cukrzymy i posypujemy cynamonem. Mieszamy.
Robimy ciasto.
Mąkę przesiewamy. Na stolnice wsypujemy mąkę , dodajemy cukier , odrobinę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy ręką . Zimne masło kroimy w kosteczkę .
Do mąki dodajemy pokrojone zimne masło. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i jajko. Wyrabiamy ciasto .Ugniatamy w kule. Rozwałkowujemy. Foremkami do babeczek wycinamy kółka i wyklejamy nim babeczki. Nakładamy po łyżce jabłek. Na wierzch nakładamy kwiatek wycięty z resztek ciasta. Wstawiamy do piekarnika na ok 10 min. Pieczemy w 170 stopniach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.
nie mogłabym się im oprzeć:)
OdpowiedzUsuń