sobota, 24 stycznia 2015

Śledzie w sosie musztardowym z kurkumą


 Jedne z najlepszych śledzi . Wspaniałe połączenie musztardy majonezu i śmietany . Do tego kurkuma dla pięknego kolorku. Nie samowity smak. Hit każdej imprezki i nie tylko na co dzień smakują tak samo dobrze .
 
 Śledzie w sosie musztardowym z kurkumą
 składniki

śledzie solone 1/2 kg
musztarda francuska 4 łyżki
majonez 4 łyżki
śmietana 18 % 1 szklanka
musztarda chrzanowa 3 łyżki
3 cebule
kurkuma

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Zalewamy je gorąca woda i odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie odcedzamy . Solimy do smaku i ugniatamy.Śledzie solone moczymy ok 2 godziny. Dwa razy wymieniamy wodę . Następnie odcedzamy śledzie i kroimy w kawałki.
 Mieszamy musztardę chrzanowa z francuska , dodajemy majonez -mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i kurkumę dla koloru . Wszystko razem mieszamy i łączymy z  cebulą , W naczyniu układamy śledzie i zalewamy je sosem. Lekko mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.




2 komentarze: