czwartek, 26 lutego 2015

Łosoś w cieście francuskim

To lubimy , często robiłam takiego łosia , tylko jako przystawkę , pokrojonego w plasterki .
Dziś serwowałam większe kawałki na danie główne . Do tego sos koperkowy z odrobina czosnku .
zapewniam pyszne .


Łosoś w cieście francuskim 

składniki

ciasto francuskie
1/2 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
4 kawałki łosoś filet
sól morska
jogurt grecki 1kubek
koperek 2 pęczki
majonez 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz'

Kapustę obgotowujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
Cebulę obieramy i siekamy. ugotowaną kapustę odciskamy. Na maśle podsmażamy cebulkę . dodajemy kapustę i smażymy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Pod koniec smażenia dodajemy posiekany koperek.
Łososia myjemy osuszamy odcinamy skórę.
Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokąty. Na ciasto kładziemy kapustę na nią łososia solimy z wierzchu. Nakrywamy ciastem i zlepiamy .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 min . Pieczemy w 190 stopniach.
Robimy sos. Mieszamy jogurt z majonezem. Solimy do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekany koperek. Mieszamy. chłodzimy. Upieczonego łososia podajemy z sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz