piątek, 27 lutego 2015

Prasowana domowa wędlina z papryką

Kolejny pomysł na wykorzystanie szynkowaru.
Dziś połączyłam mięso z świeżą czerwona papryką . Wyszło smacznie .
Wędlinka domowa zrobiona z piersi kurczaka.

Prasowana domowa wędlina z papryką

składniki
3 piersi z kurczka
przyprawa do miesa żelatyna
papryka czerwona
sól morska
1 mała polędwiczka

Pierś z kurczka nacinamy solimy , doprawiamy przyprawa do mięsa i układamy na dnie szynkowara.
Posypujemy żelatyną . Polędwiczkę i pierś  z kurczaka kroimy w kosteczkę mieszamy ją z sola , przyprawa i żelatyną . Dodajemy pokrojona  w kosteczkę paprykę mieszamy . Układamy masę  na piersi . Kolejną pierś nacinamy i układamy na masie. Posypujemy przyprawa i sola morska . Zamykamy szynkowar. Zamykamy go szczelinie. Wkładamy termometr .  Szynkowar wkładamy do garnka z wodą i gotujemy aż na termometrze będziemy mieli ok 72 stopnie.  Szynkowar wyjmujemy studzimy, wkładamy na noc do lodówki. Rano polewamy go ciepłą woda i wyciągamy wędlinę .





 Do zrobienia wędliny wykorzystałam to urządzenie  http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Singiel/373 

POLECAM 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz