Bardzo czekoladowe ciasto choć bez czekolady, prosty sposób robienia do tego mega pyszny sos zrobiony na czerwonym winie.
Wszystko wykończone ubita na puch śmietaną .
Ciasto czekoladowe z sosem z czerwonego wina i śliwek
składniki
składniki
1,5 szklanki mąki
25dag margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
sos
1szklanka wina czerwonego
2 łyżki cukru brązowego
2 opakowanie śliwek kalifornijskich
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Do garnka
wkładamy margarynę , wodę lekko rozpuszczamy i dodajemy cukier i kakao.
Mieszamy do połączenia się składników . Odstawiamy masę do ostygnięcia.
Do zimnej wbijamy żółtka- mieszamy dobrze. Następnie dodajemy mąkę i
jeszcze raz mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli.
Ubite białka
dodajemy do masy i lekko mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki. Na wierzch ciasta wkładamy połówki śliwek i wduszamy lekko. Pieczemy w
180 stopniach do suchego patyczka ok 50 min.
Robimy sos na patelnie wsypujemy drugą połowę śliwek dodajemy cukier brązowy chwilę smażymy. Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy ,aż sos zgęstnieje.
Śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy odrobinę cukru pudru.
Z zimnego ciasta wycinamy okręgi ozdabiamy je śmietaną . Serwujemy ciastko na sosie.
Przepis zapowiada się ciekawie.... :)
OdpowiedzUsuń