Bardzo czekoladowe ciasto choć bez czekolady, prosty sposób robienia do tego mega pyszny sos zrobiony na czerwonym winie. 
Wszystko wykończone ubita na puch śmietaną .
Ciasto czekoladowe z sosem z czerwonego wina i śliwek 
składniki
składniki
1,5 szklanki mąki
25dag margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
sos
1szklanka wina czerwonego
2 łyżki cukru brązowego
2 opakowanie śliwek kalifornijskich 
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. 
Do garnka 
wkładamy margarynę , wodę lekko rozpuszczamy i dodajemy cukier i kakao. 
Mieszamy do połączenia się składników . Odstawiamy masę do ostygnięcia. 
Do zimnej wbijamy żółtka- mieszamy dobrze. Następnie dodajemy mąkę i 
jeszcze raz mieszamy. Białka ubijamy z odrobiną soli.
Ubite białka 
dodajemy do masy i lekko mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki. Na wierzch  ciasta wkładamy połówki śliwek i wduszamy lekko. Pieczemy w
 180 stopniach do suchego patyczka ok 50 min.
Robimy sos na patelnie wsypujemy drugą połowę śliwek dodajemy cukier brązowy chwilę smażymy. Wlewamy wino. Mieszamy i redukujemy ,aż sos zgęstnieje.  
Śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy odrobinę cukru pudru. 
Z zimnego ciasta wycinamy okręgi ozdabiamy je śmietaną . Serwujemy ciastko na sosie.


Przepis zapowiada się ciekawie.... :)
OdpowiedzUsuń