Coś lekkiego kolorowego i bardzo smacznego. Małe galaretki z mięskiem łososia gotowanego, do tego mini marchewki, zielony groszek i jajko.
Świetnie pasują na Wielkanocny stół.
Wielkanocne galaretki z łososiem
składniki
1 litr bulionu warzywnego
6 łyżeczek auszpiku'
4 jajka
2 garście mini marchewek
1 szklanki groszku zielonego mrożonego
natka pietruszki
1/2 pora
lisć laurowy
cytryna
sól morska
ok 30 dag łososia filet
Do garnka z woda wkładamy kawałki pora , liść laurowy , wyciskamy pół cytryny. Solimy do smaku i zagotowujemy. Wkładamy łososia i gotujemy na małym ogniu ok 10 min.
Rybę wyciągamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Do wrzątku wrzucamy mini marchewki i groszek, zagotowujemy i wyłączamy ogień. Zostawiamy warzywa w gorącej wodzie aby doszły do siebie. Wodę solimy.
Bulion warzywny zagotowujemy dodajemy 6 łyżeczek auszpiku -dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Do silikonowych foremek układamy na dno listki pietruszki , potem plasterek jajka. łososia rwiemy na kawałki. Do każdej foremki kładziemy kawałek ryby. Dodajemy mini marchewki i groszek. Zalewamy bulionem z auszpikiem. Odstawiamy do lodówki.
Polecam na Wielkanoc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz