Pomysł na przystawkę . Troszkę zieleni , troszkę zdrowia w postaci szpinaku , jajeczne nadzienie .
Pasuje na imprezę, śniadanie i zbliżające się Święta Wielkiejnocy .
Zielona roladka z omleta
składniki
4 jajka
1 łyżka maki
sól morska
2 łyżki szpinaku rozdrobnionego
2 parówki drobiowe
2 jajka na twardo
3 łyżki sera z wiaderka lub Bieluch naturalny
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki śmietany 30 %
1 ząbek czosnku
masło klarowane
Zaczynamy od zrobienia omleta. Rozdrobniony szpinak ja użyłam mrożonych kostek podsmażyłam na suchej patelni i odrobinę doprawiłam solą morską . Jajka ubijamy mikserem , dodajemy mąkę i sól do smaku. Następnie dodajemy szpinak mieszamy . Gotowe omletowe ciasto wlewamy na gorąca patelnie z masłem klarowanym. Smażymy z jednej strony potem z drugiej. Używamy dużej patelni. Jak nie mamy z tej porcji ciasta robimy dwa mniejsze omlety, które później złączymy.
Ugotowane wcześniej jajka obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Łączymy je z serkiem białym.Mieszamy doprawiamy solą i wyciśniętym czosnkiem. Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej żelatynę - dodajemy do sera z jakiem - mieszamy. Parówki gotujemy.
Zimny omlet kładziemy na foli - strecz- smarujemy pastą jajeczna układamy parówki i zawijamy roladę za pomocą foli. Ściskamy zakręcamy boki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kroimy na skos.
Pomysł na Wielkanoc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz