środa, 25 marca 2015

Cappuccino ziemniaczane

Pyszna kremowa zupka z ziemniaka. Do tego czosnek i rozmaryn. Wykończone dużą dawka ubitej śmietany . Pyszna zupka krem na większe imprezy ale nie tylko .

Cappuccino  ziemniaczane
składniki

1 kg ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka rozmarynu świezego lub suszonego
2 gałązki rozmarynu świeżego
 1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka śmietany 31 %
4 szklanki bulionu  warzywnego

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę . W garnku rozgrzewamy masło dodajemy ziemniaki smażymy chwile, dodajemy wyciśnięty czosnek i gałązki rozmarynu. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaka. Miksujemy blenderem , doprawiamy solą do smaku. Dodajemy jeszcze wyciśnięty ząbek czosnku i odrobinę pieprzu białego. Przelewamy nasz krem przez drobne sitko , aby pozbyć się ewentualnie powstałych grudek i resztek rozmarynu. Zagotowujemy. Wlewamy 1/2 szklani śmietany 31%. Odstawiamy. Resztę śmietany ubijamy na pianę . 
Wlewamy krem do filiżanek lub bulionówek ozdabiamy śmietaną i posypujemy rozmarynem.  



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz