Kruche malutkie śliczne i bardzo smaczne babeczki. W środku niespodzianka budyń waniliowy.
Prezentują się i smakują wybornie.
Są ozdobą wiosennego stołu i każdego przyjęcia.
Babeczki z masą budyniową
składniki
200 g mąki
3 zółtka
65 g cukru pudru
140 g masła
budyń waniliowy
0,5 l mleka
Na stolnicę wsypujemy mąkę , dodajemy pokrojone zimne miasto. Rozcieramy paluszkami tworząc grudki. Dodajemy cukier puder i żółtka. Wyrabiamy szybko ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy. Wycinamy foremkami do babeczek kółka 2 razy tyle co foremek. Jednym okręgiem wylepiamy wysmarowane babeczki, drugie kółko zostawiamy do przykrycia.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do wyklejonych ciastem foremek nakładamy po łyżce budyniu. Nakrywamy kołkiem z ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni , pieczemy ok 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz