Takie fajne ciasto niby dużo roboty ale nie !! Warto jest super :)
Ciasto z wkładką kokosową
składniki
biszkopt
10 jajek
2 opakowania cukru waniliowego
10 łyżek cukru drobnego
6 łyżek mąki
3 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
wkładka biszkoptowa
1 szklanka cukru
300g wiórek kokosowych
6 białek
masa budyniowa
4 szklanki mleka
600g masła
6 złłtek
10 łyżek cukru
2 opakowania cukru waniliowego
10 łyżek cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki
Pieczemy dwa biszkopty . Białka ubijamy z cukrem , dodajemy rozmieszane żółtka na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakaem i cukrem waniliowym. Lekko mieszamy. Rozlewamy do dwóch blaszek (średniej wielkości) . Pieczemy 2 równe biszkopty . Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
Pieczemy wkładkę kokosową . Ubijamy białka pomału dosypujemy cukier.Kiedy piana jest sztywna dodajemy kokos. Wlewamy do blaszki po biszkopcie i pieczemy w temperaturze 180 stopniach na złoto.
Masa. w szklance mleka mieszamy mąki z żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem,dolewamy mieszaninę mąki z żółtkami. Gotujemy budyń. Zimny miksujemy z masłem.
Składamy ciasto.
Pierwszy biszkopt nasączamy np lekka kawą smarujemy częścią budyniu i nakładamy ciasto kokosowe. Na to znów budyń z masłem i nasączony drugi biszkopt. Wstawiamy do lodówki. Placek można polać polewą czekoladową .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz