czwartek, 30 kwietnia 2015

Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym

 Kto nie lubi klopsików, pasują do ziemniaczków , ryżu i kaszy . Można wcinać je także z bułeczka , mocząc ją w pysznym sosiku. Szybko smacznie i nie drogo.

 Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym

 składniki
600g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryka ostra
papryka słodka
1 papryka czerwona
3 marchewki
2 pietruszki
szczypior
jajko
pieprz
sól
3 łyżki masła
śmietana 30% 1/2 szklanki
1 łyżka maki 
 tarta bułka
Mięso mielone  dajemy do miski. Cebulkę obieramy i siekamy , podsmażamy ja na łyżce mała. Dodajemy do mięsa.  Mieszamy, wbijamy jajko. Doprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Dodajemy tartą bułkę tyle aby mięso było dość gęste i dało się formować w kulki.  Marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka to samo robimy z pietruszką . Paprykę czerwoną kroimy w drobna kosteczkę . Warzywa podsmażamy na masełku. Solimy do smaku i odstawiamy.  W garnku z osolona wodą gotujemy uformowane z mięsa kulki. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową . Wodę po gotowaniu klopsików dolewamy do podsmażonych warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką . Zaciągamy śmietaną 30 % z łyżką maki. zagotowujemy i wkładamy ugotowane klopsiki. Na koniec dajemy pokrojony szczypior.




Marchewkowy zawrót głowyMarchewkowy zawrót głowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz