Kto nie lubi klopsików, pasują do ziemniaczków , ryżu i kaszy . Można wcinać je także z bułeczka , mocząc ją w pysznym sosiku. Szybko smacznie i nie drogo.
Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym
składniki
600g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
papryka ostra
papryka słodka
1 papryka czerwona
3 marchewki
2 pietruszki
szczypior
jajko
pieprz
sól
3 łyżki masła
śmietana 30% 1/2 szklanki
1 łyżka maki
tarta bułka
Mięso mielone dajemy do miski. Cebulkę obieramy i siekamy , podsmażamy ja na łyżce mała. Dodajemy do mięsa. Mieszamy, wbijamy jajko. Doprawiamy solą , pieprzem, papryką słodką i wyciśniętym czosnkiem do smaku. Dodajemy tartą bułkę tyle aby mięso było dość gęste i dało się formować w kulki. Marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka to samo robimy z pietruszką . Paprykę czerwoną kroimy w drobna kosteczkę . Warzywa podsmażamy na masełku. Solimy do smaku i odstawiamy. W garnku z osolona wodą gotujemy uformowane z mięsa kulki. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową . Wodę po gotowaniu klopsików dolewamy do podsmażonych warzyw. zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką . Zaciągamy śmietaną 30 % z łyżką maki. zagotowujemy i wkładamy ugotowane klopsiki. Na koniec dajemy pokrojony szczypior.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz