poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pascha pyszny deser nie tylko w święta

Pascha to pyszny deser , tradycyjnie podawany w Święta Wielkanocne.
Przepis na tą paschę jest prosty, a wychodzi niesamowicie pyszna kula. Delikatna odpowiednio słodka z dużą ilością bakali . Polecam :)

Pascha
składniki

1 kg twarogu
250 g masła
300 g cukru
5 zółtek
250 ml śmietany 30 %
orzech włoskie
żurawina
suszone morele
migdały

Do garnka wlewamy wodę ustawiamy miskę i wbijamy żółtka. Ubijamy na puch dodając cukier. Do pięknie ubitych żółtek wlewamy śmietanę mieszamy . Następnie po kawałku dodajemy miękkie masło. Mieszamy aż się rozpuści. Ściągamy miskę z kąpieli. Dodajemy przemielony twaróg. Dokładnie mieszamy. Bakalie siekamy dodajemy do masy. Mieszamy. Durszlak wykładamy pieluszką wykładamy masę pozostałą pieluszkę zawijamy u góry durszlaka . Kładziemy na wierzch deskę i obciążamy miseczką z wodą . Wstawiamy na noc do lodówki.
Wyciągamy , układamy na talerzu i ozdabiamy.




1 komentarz: