sobota, 9 maja 2015

Bieszczadzka świeżonka z pęczakiem i młodymi ziemniakami

Smaczne danie jednogarnkowe. Bardzo syte i dość kaloryczne . Smakuje z dodatkiem kiszonych ogórków.

Bieszczadzka świeżonka z pęczakiem i młodymi ziemniakami

1/2 kg łopatki
30 dag boczku
1/2 kg karkówki lub innego mięsa
3 cebule
5 ząbków czosnku
bilion mięsny
2 kg młodych ziemniaków
2 szklanki pęczaku
majeranek
sól
pieprz
1 łyżka smalcu
1 łyżka oleju

Mięso kroimy w kostkę to samo robimy z boczkiem. Na rozgrzaną dużą patelnie dajemy łyżkę smalcu i łyżkę oleju.  Wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony. Cebule obieramy , kroimy  w piórka, obrany czosnek kroimy  w plasterki.  Dodajemy do mięsa. Mieszamy i smażymy. Doprawiamy sola , pieprzem do smaku. Dolewamy bulion ok 2 szklanki. Dusimy ok 35 min. Po tym czasie dolewamy jeszcze z 1,5 litra bulionu lub innego wywaru. Dodajemy umyte ziemniaki , małe w całości.  Wsypujemy pęczak. Mieszamy. Dodajemy majeranek , paprykę do smaku. Zmniejszamy płomień i dusimy do miękkości ziemniaków i ugotowania pęczaku. Podajemy.





2 komentarze: