sobota, 9 maja 2015

Kartok Ustrzycki . Regionalna kuchnia Bieszczad

Przepis stary , regionalny , tradycyjny choć mało znany . Kartok zajadali Bojkowie i Łemkowie ponad 100 lat temu w Bieszczadach.
Drugi człon nazwy potrawy pochodzi od miejscowości Ustrzyki Dolne lub Górne , czyli z moich okolic.
                                            


                                             Kartok przysmak doskonały
                                          wszystkie kobiety robić go umiały ......

Kartok Ustrzycki .

składniki

1 kg ziemniaków
1cebula
4 jajka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
mąka 4 łyżki
bułka tarta
sól
pieprz
masło

Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie i przepuścić przez praskę - dawniej przecierano przez sito.
Cebulę obrać , posiekac i zeszklić na maśle - cebulkę dodać do ziemniaków.
2 jajka ugotować na twardo. Jedno jajko wbić do masy ziemniaczanej. Ugotowane jajka na twardo posiekać dodać do masy. doprawić solą , gałką i pieprzem do smaku. 
Wyrobić masę . Formować małe kotlety. Obtoczyć je w mące potem w jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na złoto.
Podajemy z sosem czosnkowym lub kwaśną gęsta śmietaną .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz