Czas grilla , zapach grillowanej kiełbasy i mięsa rozchodzi się w powietrzu już od piątku .
Zainspirowana tym zapachem zrobiłam grilowany obiad.
Dziś karkówka i opiekane ziemniaczki.
Obiad z grilla - grillowana karkówka
1 kg karkówki
bejca
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
3 łyżki przyprawy do grilla
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oleju
pieprz młotkowany
ocet jabłkowy 1 łyżka
wino czerwone 1/2 szklanki
przyprawa do ziemników
1kg ziemniaków
Do słoika litrowego wlewamy olej , ocet i wino. Zamykamy słoik i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy . Jeszcze raz mieszamy .
Karkówkę kroimy w plastry. Każdy plaster lekko lekko nagniatamy pięścią - jakbyśmy chcieli go roztłuc jak kotlety. Bejce wlewamy do miski i mieszamy w niej plastry mięsa. Układamy jeden na drugi aby mięso było z każdej strony w bejcy. Chowamy mięso do lodówki najlepiej na noc , minimum 2 godziny . Grillujemy na rozgrzanym grillu z każdej strony.
Ziemniaki dobrze myjemy gotujemy. Odcedzony przekrawamy posypujemy przyprawą do grilla.
Grillujemy na tacce aluminiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz