Coś co mi długo chodziło po głowie . Plany zrobienia tych pysznych pierożków były , myślałam nad sosikiem i tez wymyśliłam więc było trzeba przejść do czynów. Pierwszy dzień wolnego - zadanie wykonane. Zapach piękny smak jeszcze lepszy .
Pierogi z jabłkiem i karmelizowanym cynamonem
składniki
1/2 kg mąki typu500 Z Roztocza
1/3 kostki masła
sól
gorąca woda ok 2,5 szklanki
ok 1 kg jabłek
cukier
2 łyżki żelfixu
sos
cynamon
masło
cukier brązowy
Mąkę wsypujemy do miski solimy do smaku. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.
Jabłka obieramy kroimy w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka ale uważając aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka nakładamy farsz zlepiamy. Gotujemy w wrzatku do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon. Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz