czwartek, 28 maja 2015

Pierogi z jabłkiem i karmelizowanym cynamonem

Coś co mi długo chodziło po głowie . Plany zrobienia tych pysznych pierożków były , myślałam nad sosikiem i tez wymyśliłam więc było trzeba przejść do czynów. Pierwszy dzień wolnego - zadanie wykonane. Zapach piękny smak jeszcze lepszy .

Pierogi z jabłkiem i karmelizowanym cynamonem

składniki

1/2 kg mąki typu500 Z Roztocza
1/3 kostki masła
sól
gorąca woda ok 2,5 szklanki

ok 1 kg jabłek
cukier
2 łyżki żelfixu
sos
cynamon
masło
cukier brązowy 

Mąkę wsypujemy do miski solimy do smaku. W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto. Nakrywamy odstawiamy do ostygnięcia. Zimne ciasto jeszcze raz wyrabiamy dzielimy na 4 części.
Jabłka obieramy kroimy  w kosteczkę. Jabłka podsmażamy na odrobinie masła, dodając cukier do smaku. Smażymy jabłka ale uważając aby całe się nie rozpadły. Pod koniec dodajemy żelfix , jeżeli jabłka puściły mało soku żelfixu dajemy mniej. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
Ciasto rozwałkowujemy wycinamy kółka  nakładamy farsz zlepiamy. Gotujemy w wrzatku do wypłynięcia.
Na patelni rozpuszczamy masło wsypujemy cukier karmelizujemy go i dodajemy cynamon. Mieszamy. Sosem polewamy pierożki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz