mamy sezon na młoda kapustkę , kosztuję już od zł 1,50 za głowę . Więc warto kupić i zajadać .
Można ja podać na wiele sposobów ale ja zawsze sezon rozpoczynam od gotowanej kapustki, znam kilka przepisów ale ta w śmietanie jest nadzwyczajna.
Młoda kapusta na szybko .
składniki
1 młoda kapusta
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
1 szklanka śmietany 30 %
pieprz
3 łyżki mąki
koperek
Kapustę młoda płuczemy obrywamy brzydkie liście. Przekrawamy głowę na pół i kroimy wąskie paseczki. Skrojona kapustę dajemy do garnka, zalewamy wodą , nie za dużo ok 1 cm mniej niż kapusty. Dodajemy liść laurowy ,ziele angielskie i gotujemy. Nie długo ok 10 min. Sprawdzamy ,jeżeli zrobi się miękka to odlewamy połowę pozostałej wody. W słoiczku mieszamy ok 3 łyżki mąki z 1 szklanką śmietany 30 % -solimy do smaku . Wlewamy miksturę do kapusty i zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem według uznania. Podajemy z świeżym koperkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz