niedziela, 17 maja 2015

Zawijany śledzik na dipie z czosnkiem niedźwiedzim

Mała przystawka przed obiadem czy uroczystością rodzinną .
Śledzik oprócz tego ,że jest zdrowy to jeszcze smaczny . Więc przygotowujemy go jak najczęściej .

Zawijany śledzik na dipie z czosnkiem niedźwiedzim

składniki

śledzie płaty 6 szt
2 jajka
3 ogórki z zalewy octowej
1 cebula
olej ok 2 łyżki
sól
ocet 1/2 łyżeczki
pieprz
1/2 szklanki śmietany 18%
kilka listków czosnku niedźwiedziego
1 łyżka majonezu

Jajka gotujemy na twardo, zimne obieramy i kroimy na cztery części . Ogórki kroimy także na długie paseczki. Cebule obieramy kroimy w piórka. Solimy kropimy octem i olejem , doprawiamy pieprzem , mieszamy i odstawiamy aby zmiękła. Do rozdrabniacza dajemy umyte listki czosnku niedźwiedziego dodajemy śmietanę , majonez i sól do smaku. Miksujemy następnie chłodzimy.
Na płaty śledzia nakładamy kawałek jajka, ogórka i troszkę cebuli, zawijamy i spinamy patyczkiem.
Na talerz wykładamy dip a na nim układamy śledziki.
Podajemy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz