środa, 24 czerwca 2015

Botwinkowy barszczyk

Barszcz czerwony na wywarze z warzyw i buraków. Buraki wykorzystujemy na ćwikłę a mamy mamy barszczyk solo tylko z botwinką .


Botwinkowy barszczyk

składniki
4 buraki
1 pietruszka
2 marchewki
1 jabłko
lisć laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny

1 pęczek botwinki
1 szklanka śmietany 30 %
odrobina cukru
młode ziemniaki
jajka
Jajka gotujemy na twardo , zimne obieramy kroimy na pół. Młode ziemniaki szorujemy i gotujemy. Kroimy na cztery.
Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy obrane marchewki, pietruszkę. Dorzucamy liść laurowy i ziele. Buraki obieramy kroimy na 4 i dodajemy do garnka. Gotujemy na małym płomieniu, tak aby zupa nie gotowała się . Wtedy barszczyk straci ładny kolor.
Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Przelewamy do garnka i dodajemy pokrojona botwinkę. Gotujemy ok 5 min. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny. Solimy do smaku. Dolewamy śmietanę 30 %. Zagotowujemy i odstawiamy. Nalewamy barszcz dodajemy pokrojone ziemniaczki i jajko.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz