wtorek, 2 czerwca 2015

Kotleciki jajeczne

Szybciutkie , tanie danie. Zasmakuje każdemu . Możemy podawać z dipami, sosami zimnymi. Smakują z ziemniaczkami jak i z ryżem. Do tego dużo zielonej sałaty z dodatkami. Smaczny obiadek w 10 min.

Kotleciki jajeczne
składniki

10 jajek
1 bułka
1/2 szklanki mleka
sos sojowy
sól
bułka tarta
olej
masło

10 jajek gotujemy na twardo ok 7 min.  Zalewamy jajka zimna wodą . Obieramy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bułkę moczymy w mleku- kiedy napęcznieje odciskamy ją. Jajka i bułkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund - aby jajka rozdrobniły się .  Wyciągamy masę z misy malaksera dodajemy 1 żółtko i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy , doprawiamy solą i sosem sojowym do smaku.  Formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle z dodatkiem odrobiny oleju.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz