niedziela, 14 czerwca 2015

Małże na pęczaku

Połączenie dwóch przeciwstawnych produktów. Smakuje super i można się najeść . Pęczak ugotowany z dodatkiem masełka i odrobiny czosnku. Do tego małże duszone na białym winem z odrobina pikanterii w postaci chilli.

Małże na pęczaku 
składniki
1/2 kg małży
1 szklanka pęczaku
dymka
szczypior
białe wino
sól morska
chilli
czosnek ok 2 ząbki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju 

Małże myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim posiekaną dymkę , posiekany czosnek, pokrojone chilli. Po chwili dodajemy małże. Mieszamy podlewamy białym winem. Przykrywamy patelnię i dusimy chwilę ,aż małże otworzą się .
Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu solimy go do smaku i dodajemy masło. Mieszamy . Wykładamy pęczak nakładamy na niego małże wraz z powstałym sosem. Posypujemy pokrojonym szczypiorem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz