poniedziałek, 29 czerwca 2015

Syrop z czarnego bzu

Dalej gustuje w kwiatach tym razem zrobiłam syrop z pięknych delikatnych kwiatków z bzu czarnego.


Oprócz zapachu i właściwości leczniczych ma cudowny zapach no i smak.
Wariacja kubków smakowych to na pewno a co nam jeszcze da.


Kwiaty bzu czarnego:
    działają wykrztuśnie
    rozrzedzają katar
    działają napotnie
    mają działanie antywirusowe
    chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
    wzmacniają odporność
    działają moczopędnie
    wzmacniają naczynia włosowate
    stabilizują krwiobieg
    uśmierzają ból, w tym ból głowy
    chłodzą
    działają oczyszczająco
    wychwytują wolne rodniki
    przyspieszają przemianę materii
    przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.



Syrop z czarnego bzu
składniki
40 baldachimów kwiatowych czarnego bzu
2 cytryny
2 litry wody
1,5 kg cukru

Najpierw odcinamy zielone patyczki przy kwiatach - dają goryczkę . Same kwiaty przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie .Pieluszkę tetrową nakładamy na druga miskę i przelewamy wodę z kwiatami wyciskamy przez tetrę kwiaty. Do wody z sokiem dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier rozpuści się a sok lekko zgęstnieje.  Gorący przelewamy do słoików i szybciutko zakręcamy.

W domu przepięknie pachnie aromatem z gotowanego syropu, warto zrobić :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz