Kolejna propozycja podania klusek Haluszek. Tym razem w lekkim śmietanowym sosie z dodatkiem piersi kurczaka i pieczarek. Danie smaczne , szybkie i nadaje się do podgrzewania.
Haluszki z kurczakiem i pieczarkami
składniki
2 jajka
sól
mąka
25 dag pieczarek
1 cebula
2 piersi z kurczaka
pieprz kolorowy
masło ok 2 łyżki
Do
miski wbijamy 2 jajka i dodajemy sól do smaku. Mieszamy aby jajka lekko
się rozbiły. Dosypujemy mąkę ciągle mieszając aż powstanie dość gęste
ciasto. W garnku zagotowujemy wodę z solą . Za pomocą widelca ściągamy
ciasto do wrzątku. Tworząc długie poszarpane kluski. Po wypłynięciu
klusek gotujemy jeszcze ok 2 min. Wyławiamy kluski do czystej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę solimy do smaku. Cebule obieramy i siekamy. Na patelni na masełku podsmażamy kurczaka i cebulkę . Następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Zalewamy śmietaną . Mieszamy dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy. łączymy z kluskami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz