Sushi jest zdrowe , mało kaloryczne no i pyszne.
Moja córka szaleje za nimi w każdej postaci z różnymi dodatkami. Mając zapas nori można zrobić smaczny obiadek w zaledwie 15 min.
Sushi ze świeżym ananasem i ogórkiem
składniki
0,5 kg ryżu
paluszki surmi
7 łyżek octu ryzowego
4 łyżki cukru
wasabi
sos sojowy
nori
ananas
ogórek
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania
całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy
na 15 minut w garnku pod przykryciem.
Następnie zalewamy ryż sosem. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu
ryżowego, 3-4 łyżki cukru,
szczyptę soli , wszystko mieszamy w rondelku i podgrzewamy na ogniu
mieszając do rozpuszczenia składników. Sos wlewamy do ryżu mieszamy.Świeży ananas obieramy i kroimy w paski ok 0,5 cm grubości. Świeżego ogórka myjemy i kroimy także na długie grubsze paski. Surimi wyciągamy z folii .
Na nori nakładamy ryż na ryż paski ananasa , ogórka lub surimi. Zawijamy za pomocą maty. Zwilżamy wodą końcówkę nori aby wałeczek ładnie się skleił . Odkładamy do lodówki zimne kroimy na porcje.
Z ananasem jeszcze nie jadłam. Z mango tak, ale nie z ananasem. Swoją drogą, to może być ciekawe połączenie. Muszę przetestować. Może nawet pokuszę się o dodanie moich ulubionych krewetek. :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie :o Nie wpadłbym żeby połączyć ze sobą takie smaki, a bardzo często jadam sushi z Sushi Wesoła w Warszawie :P
OdpowiedzUsuń