Małe części kurczaka tym razem pałki . Gotowane i podane w sosie śmietanowym z kawałkami selera i marchewki. Taki sosik najlepiej pasuje do ryżu, ale możemy takę podać z duszonymi ziemniaczkami. Lekkie delikatne danie super nadaje się dla dzieci.
Pałki z kurczaka w sosie selerowo-marchewkowym
składniki
6 pałek z kurczaka
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
1 seler
2 marchewki
1 szklanka śmietana 30%
mąka ok 1 łyżka
Pałki z kurczaka myjemy . Do garnka wlewamy ok 1 litra wody. Dodajemy liść laurowy , ziele angielskie po 2 sztuki. Zagotowujemy. Solimy do smaku. Seler bulwę obieramy i kroimy w drobna kostkę . Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę . Do garnka z zagotowaną woda wkładamy pałki kurczaka gotujemy ok 10 min. Po tym czasie wkładamy pokrojone warzywa.
Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Wyciągamy mięso. W małym słoiczku mieszamy śmietanę z odrobina mąki. Wlewamy na gotujący się wywar. Gotujemy aż sos lekko zgęstnieje. Wkładamy pałki. Zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz