środa, 19 sierpnia 2015

Smażony pstrąg z nutą cytryny

Smażony chrupiący pyszny pstrąg. Do tego  piękny aromat skórki z cytryny. Polecam o każdej porze roku .  

Smażony pstrąg z nutą cytryny
składniki
2 pstrągi
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
sól
1 cytryna
olej
masło klarowane

Pstrąga myjemy osuszamy . Mąki mieszamy z sobą na dużym talerzu. Cytrynę dobrze myjemy osuszamy i ścieramy skórkę na tarce , nie ścieramy białej części cytryny. Starta skórkę dodajemy do maki .  Pstrąga solimy w środku i na zewnątrz. Obtaczamy go w wcześniej przygotowanych mąkach.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła klarowanego. Smażymy pstrąga z obu stron na złoto. Podajemy z pieczywem lub frytkami.






1 komentarz: