Smażony chrupiący pyszny pstrąg. Do tego piękny aromat skórki z cytryny. Polecam o każdej porze roku .
Smażony pstrąg z nutą cytryny
składniki
2 pstrągi
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
sól
1 cytryna
olej
masło klarowane
Pstrąga myjemy osuszamy . Mąki mieszamy z sobą na dużym talerzu. Cytrynę dobrze myjemy osuszamy i ścieramy skórkę na tarce , nie ścieramy białej części cytryny. Starta skórkę dodajemy do maki . Pstrąga solimy w środku i na zewnątrz. Obtaczamy go w wcześniej przygotowanych mąkach.
Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła klarowanego. Smażymy pstrąga z obu stron na złoto. Podajemy z pieczywem lub frytkami.
Ale smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń