Coś z serii gastronomia ekonomia. Co zrobić z białym serem twarogowym któremu miną termin przydatności ...zrobić smażony serek. Smaczny na ciepło i zimno.
Smażony serek ze szczypiorkiem
skadniki
70 dag ser twarogowy ( nie świeży )
1 łyżeczka sody
sól do smaku
1 jajko
olej rzepakowy Rapso
szczypiorek
Ser twarogowy dajemy do miseczki lekko solimy i dodajmy ok 1 łyżeczkę sody . Mieszamy lekko . Miseczkę nakrywamy np folia spożywcza i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 3 dni. Kiedy ser zacznie brzydko pachnąc i zmieni swoją konsystencję -zgliwi się - dojrzeje jest gotowy. Na patelnie wlewamy ok 1 łyżeczkę oleju dodajemy ser i pomału topimy go ciągle mieszając. Mieszamy aż cały ser roztopi sie i będzie miał ładną jedwabista konsystencję . Wtedy odkładamy patelnie wbijamy 1-2 jajka i mieszamy dość mocno do połączenia się składników. Dodajemy posiekany szczypiorek i wlewamy do miseczki. Zajadamy na ciepło lub kroimy w plastry na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz