wtorek, 25 sierpnia 2015

Bieszczadzka kapusta zasmażana z koperkiem

Smaczny prosty dodatek do dań obiadowych. Wspaniale smakuje z golonką , kotletem czy jako samodzielne danie np kolacyjne.

Bieszczadzka kapusta zasmażana z koperkiem 
składniki
1 kg kapusty kiszonej
1 pęczek koperku
2 zabki czosnku
3 liscie laurowe
2 ziela angielaskie
ok 30 dag podgardla wędzonego
2 cebule
olej rzepakowy Rapso
pieprz
sól
2 łyżki mąki
cukier do smaku

Kapustę obgotowujemy z dodatkiem kawałka wędzonego podgardla ok 15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tym czasem cebulę obieramy i  kroimy w kosteczkę . Czosnek obieramy i siekamy. Na dużej patelni na oleju podsmażamy cebulę i czosnek na złoto. Dodajemy obgotowaną kapustę i razem smażymy. Dolewamy wody, dusimy. Doprawiamy sola , cukrem do smaku. Mieszamy , dodajemy drobniutko posiekany koperek ,dusimy ok 15 min. Kiedy kapusta zrobi się miękka dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zagotowujemy. Sprawdzamy smak jeżeli jest za kwaśna dodajemy jeszcze cukru .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz