poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Żebra w kapuście z ziemniakami

Smaczne danie wymaga odrobinę czasu- pilnowania garnka i tyle. Smaczne z odrobina kminku i dużymi ziemniaczkami. Na jednym talerzu w jednym garnku- najlepsze odsmażane.

Żebra w kapuście z ziemniakami 
składniki
1 kg żeberek trójkąty
1 kg kapusty kiszonej
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżka oleju
przyprawa do żeberek
czosnek 4 ząbki
kminek
pieprz
sól
 lisć laurowy
ziele angielskie

Żeberka kroimy na mniejsze kawałki- doprawiamy przyprawą do żeberek. Smażymy na rozgrzanym oleju . Kapustę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę dodajemy do smażących się żeberek. Smażymy razem, podlewamy ok 1 szklanką wody. Dusimy do miękkości mięsa. Doprawiamy kminkiem, sola i pieprzem do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane dodajemy do kapusty pod koniec duszenia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz