Wykorzystujmy dary jesieni, przede wszystkim taniość dobrych jesiennych warzyw. Do takich warzyw należą buraki. Niska cena dużo zdrowia. Ćwikła wspaniale pasuje do mięs więc dlaczego jej nie zrobić i nie zamknąć w słoiku ??
Ćwikła w słoiku
składniki
5 kg buraków
6 łyżek tartego chrzanu
5 zabków czosnku
sól do smaku
pieprz czarny
cukier do smaku ok 6 łyżek
Buraki dobrze myjemy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy zimne obieramy. Ścieramy na tarce drobne oczka. Do startych buraków dodajemy sól, cukier i chrzan. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku, wyciskamy czosnek do ćwikły. Przygotowaną ćwikłę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy. Pasteryzujemy 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz