Kolejne 2 dni wolnego ogarniamy dom życie i domowa kuchnię . Zaczynamy od domowych przetworów ,żeby zdążyć przed śniegiem.
Tym razem coś specjalnie pod naleśniki dżemik z ananasem i jabłuszkiem .
Dżemik jabłkowo - ananasowy
składniki
2 kg jabłek
1 puszka ananasów
2 szklanki cukru
sok z 2 cytryn
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka i chwilę smażymy dodajemy sok z cytryny , kiedy puszczą sok dosypujemy cukier. Mieszamy i prażymy na małym ogniu. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy pokrojonego w kosteczkę ananasa. Smażymy ok 10 min. dodajemy odrobinę soku z ananasa. Smażymy jeszcze chwilę i wkładamy do wyparzonych słoiczków . Pasteryzujemy .
taki dżemik zjedzony szczególnie w środku zimy to coś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie egzotyczne smaki, pycha ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się i ten zapach ...
OdpowiedzUsuń