poniedziałek, 14 września 2015

Dżemik jabłkowo - ananasowy

Kolejne 2 dni wolnego ogarniamy dom  życie  i domowa kuchnię . Zaczynamy od domowych przetworów ,żeby zdążyć przed śniegiem.
Tym razem coś specjalnie pod naleśniki dżemik z ananasem i jabłuszkiem .

 Dżemik jabłkowo - ananasowy 

składniki
2 kg jabłek 
1 puszka ananasów 
2 szklanki cukru 
sok z 2 cytryn 
Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy do garnka i chwilę smażymy dodajemy sok z cytryny  , kiedy puszczą sok dosypujemy cukier. Mieszamy i prażymy na małym ogniu.  Kiedy jabłka zaczną się rozpadać dodajemy pokrojonego w kosteczkę ananasa. Smażymy ok 10 min. dodajemy odrobinę soku z ananasa.  Smażymy jeszcze chwilę i wkładamy do wyparzonych słoiczków . Pasteryzujemy . 






 

3 komentarze:

  1. taki dżemik zjedzony szczególnie w środku zimy to coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie egzotyczne smaki, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się i ten zapach ...

    OdpowiedzUsuń