Danie jednogarnkowe syte, pasuje na jesień . Dużo warzyw , mięsko , grzybek , co więcej potrzeba ...kromeczkę świeżego chlebka ..:)
Jesienny kociołek
składniki
1 kg łopatki
2 cebule
2 papryki czerwone
4 ząbki czosnku
25 dag pieczarek
6 ogórków z zalewy octowej
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
pieprz
sól
olej
śmietana 30 % 1 szklanka
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
koncentrat pomidorowy ok 4 łyżki
liść laurowy
ziele angielskie
2 marchewki
Łopatkę myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę . Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Mięso podsmażamy na złoto. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebule i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy starte marchewki i pokrojone w paseczki paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy. Doprawiamy paprykami i sola do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy. Warzywa dodajemy do mięsa. Mieszamy i chwilę smażymy. Następnie dolewamy wodę ok 1 litr. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa. Kolejno dodajemy pokrojone w paseczki ogórki. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodajemy do kociołka. Gotujemy chwilę i dodajemy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy sola i pieprzem według smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz