piątek, 25 września 2015

Maślaczki w zalewie - domowa spiżarnia

Do mojej zimowej spiżarni dołączyły maślaki w zalewie octowej.  Piękny kolorek , smaczne grzybki w lekkie w sam raz zalewie .

Maślaczki w zalewie - domowa spiżarnia 

składniki
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1,5 łyżeczki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 2 duże cebule
  •  2 łyżki cukru
  • maślaki
  •   Maślaki oczyszczamy z trawy , igieł . Następnie płuczemy je w lekko osolonej wodzie. Odcinamy kapelusze ściągamy z nich skórkę  . Kroimy kapelusze i nogi w mniejsze kawałki. Cebule kroimy w piórka. Gotujemy zalewę z podanych składników. Kiedy zalewa zaczyna wrzeć dodajemy do niej cebulę . Gotujemy ok 5 min. Dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 5 min. Wkładamy gorące grzyby z zalewa do słoików,zakręcamy. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz