Królowa jesieni dynia w połączeniu z zdrowym zapomnianym pęczakiem. do tego kolorowa papryka i duże kawałki prawdziwej wędzonej szynki. Wszystko z lekka nutą czosnku ....Po prostu jesień na talerzu .
Pęczak z dynią i jesiennymi warzywami
składniki
1/2 średniej dyni
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
1 szklanka pęczaku
olej rzepakowy
pieprz kolorowy pieprz
sól morska
pieczarki 15 dag
rozmaryn
20 dag szynka olchowa Tradycyjne Jadło
Dynię obieramy i jej kawałek kroimy w kosteczkę. Cebule obieramy i siekamy. Czosnek wyciskamy. Papryki myjemy osuszamy , usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kosteczkę lub paseczki. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni na oleju podsmażamy cebulę z dynią. Dodajemy czosnek i pokrojone pieczarki następnie paprykę . Mieszamy smażymy. Dodajemy szynkę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną wody , dusimy,aż dynia zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany pęczak. Mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i rozmarynem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz