sobota, 26 września 2015

Dżemik z dyni i gruszek

Kolejna moja propozycja na dynię . Nie dam jej spokoju w tym sezonie. Tym razem dżemik z dodatkiem słodkiej gruszki i galaretki brzoskwiniowej. Nie rozgotowuję nigdy kawałków owoców ponieważ lubię jak owoce zachowują swój kształt w tym wypadku małe kwadraciki. Wspaniale prezentuje się do placuszkach, chlebku, bułce czy innych dodatkach.

Dżemik z dyni i gruszek 

1 średniej wielkości dynia
2 galaretki brzoskwiniowe
1 kg gruszek
1 szklanka cukru

Dynię obieramy ,usuwamy pestki kroimy w kawałki następnie w kosteczkę . Gruszki obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę taką jak dynię . Dynię podsmażamy z cukrem. Dolewamy wody 2 cm nad dynię . Gotujemy aż dynia lekko zmięknie. Dodajemy kawałki gruszki. Mieszamy smażymy ok 10 min. Dodajemy 2 galaretki. Mieszamy do rozpuszczenia. Zagotowujemy. Nakładamy do wyparzonych słoiczków.Zakręcamy i pasteryzujemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz