Wspaniałe małe i bardzo chrupiące placki ziemniaczane do tego gęsty sosik z kawałkami pieczarek w śmietanie , wszystko z dodatkiem przecieru pomidorowego. Do tego i smakowitości łyżka gęstej kwaśnej śmietany .
Placuszki ziemniaczane z pieczarkami w pomidorach
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól
czosnek 3 ząbki
2 łyżki mąki
1/2 kg pieczarek
masło klarowane ok 2 łyżki
pieprz kolorowy
śmietana 30% 1/2 szklanki
śmietana kwaśna
olej do smażenia
ogórki z zalewy octowej
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka i sól do smaku. Mieszamy i dodajemy mąkę. Na oleju smażymy małe chrupkie placuszki.
Pieczarki kroimy w czosnek - większe kawałki. Na maśle klarowanym podsmażamy pieczarki, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy mieszamy. Zalewamy śmietaną 30 % . Dusimy chwilę redukując sos. Na placka nakładamy pieczarki nakrywamy drugim plackiem. Na wierzch kładziemy łyżkę pieczarek i śmietanę . Ozdabiamy ogórkiem z zalewy octowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz