niedziela, 18 października 2015

Krem dyniowy z kukurydzą

Kolejna propozycja kremu z dyni. Dziś z dodatkiem kukurydzy i dla zdrowotności jarmużu.
Korzystajmy z dobroci dyni i z pięknej jesieni , aby było co wspominać w długie zimowe wieczory .

 Krem dyniowy z kukurydzą
składniki

1 średnia dynia hokkaido
imbir
 duża łyżka masła
gałka muszkatołowa
sól
jarmuż 1 garść
1 puszka kukurydzy konserwowej

Dynię obieramy , usuwamy pestki i kroimy w kostkę . Do dużego garnka wkładamy łyżkę masła. Roztapiamy. Wkładamy kostki dyni. Podsmażamy. Zalewamy wodą i dusimy do miękkości dyni.
Doprawiamy imbirem, solą , gałką do smaku. Miksujemy. Dolewamy 1/2 szklanki śmietany 30 %. Zagotowujemy. Podajemy z kukurydzą i pokrojonym drobno jarmużem.



Grzyby i warzywa jesienne. 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz