Smaczne śledziki solone z zalewy domowej. Do tego cebulka z dodatkiem czosnku i gęstej kwaśnej śmietany .
zalewa
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
sól ok 1 łyżka
liść laurowy
ziele angielskie
1/2 śledzi solonych
3 cebule
3 ząbki czosnku
śmietana 18 %
Śledzie moczymy w odzie ok 4 godziny. W tym czasie robimy zalewę. Do wody wlewamy ocet. Dodajemy sól,cukier . Mieszamy , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Do zalewy wkładamy namoczone śledzie. Kawałki śledzi pozostawiamy w zalewie ok 2 dni.
Cebule obieramy kroimy w piórka. Dodajemy sól i wyciśnięty czosnek. Ugniatamy aby cebula zmiękła.Dodajemy do niej śmietanę. Układamy śledzie obok kładziemy cebulkę . Posypujemy słodką czerwona papryką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz