niedziela, 1 listopada 2015

Wegetariańskie flaczki z rydzów

W Bieszczadach rydzów pod dostatkiem dlatego korzystam z tego dobrodziejstwa. Cześć rydzów zamrożonych cześć w słoikach a kolejne na talerzach.
Dziś cos dla wegetarian ale nie tylko ...

3 marchewki
1 pietruszka
50 dag rydzów
pieprz
sól
masło lub olej
przyprawa do flaków
cebula
czosnek ok 3 ząbki
śmietana 30% ok 1/ szklanki


Marchewkę ,pietruszkę kroimy w cieniutkie ok 1 cm paski tzw julienne . Do garnka dajemy łyżkę oleju lub masła podsmażamy posiekana cebulę z warzywami. Smażymy kilka chwil. Rydze myjemy oczyszczamy i kroimy w paseczki.
Dokładamy na patelnie. Mieszamy. doprawiamy solą , pieprzem do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Dolewamy ok 3 szklanki wody i gotujemy ok 10 min. doprawiamy przyprawą do flaków. Na koniec wykańczamy śmietaną 30% -roślinną lub od krówki.






Jesienne zupyGrzyby i warzywa jesienne. 2015

1 komentarz:

  1. Kolejny super przepis z rydzów, które polubiłam w tym roku :) Dziękuję.
    Również za udział w akcji "Na grzyby..." A może dodasz ten przepis do akcji na Durszlaku - "Grzyby i warzywa jesienne"?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń